Seuran toiminta

Kotiseutuyhdistys Kuru-seura ry toimii vapaaehtoisvoimin ja yleishyödyllisin tarkoitusperin entisen Kurun kunnan alueella. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti se edistää toiminnallaan kaikkien nykyisten ja entisten kurulaisten  kotipaikkatietoutta ja -ylpeyttä.


Vuosikokous

Kuru-Seuran vuosikokous pidetään kerran vuodessa keväällä. Kokouksessa valitaan myös johtokunnan jäsenet. Vuonna 2025 Kuru-Seuran vuosikokous järjestettiin Kuru-salissa 14. huhtikuuta. Kokouksessa käsiteltiin vuosikokouksen sääntömääräiset asiat.

Johtokunta

Anne Kantojärvi-Kapee, puheenjohtaja
Timo Koski, varapuheenjohtaja
Jaana Tiura, sihteeri
Jari Hemminki
Erkki Törmä
Tuija Valkama
Saija Latvala
Tiia Palander
Maija Kivistö


Kuru-seuran säännöt

Perustettu 3.8.1958. Merkitty yhdistysrekisteriin 3.4.1959; rekisterinumero 75347. 

1. §. Yhdistyksen nimi on Kuru-Seura r.y. ja sen kotipaikka on Ylöjärvi ja toimialue entisen Kurun kunnan alue. 

2. §. Kuru-Seuran tarkoituksena on edistää henkistä ja aineellista kehitystä Kurun alueella, suojella ja vaalia historiallisia muistoja ja luonnonkauneutta, elvyttää tietoisuutta kotipitäjän kulttuuriperinteiden arvosta ja herättää kotiseudunrakkautta. 

3. §. Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura kokoaa ja tallettaa Kurun menneisyyttä koskevaa kirjallisuutta, suullista muistitietoa ja muuta aineistoa, tukee kotiseutututkimusta ja muuta paikallista kulttuurityötä, tekee aloitteita pitäjän historiallisten muistomerkkien suojaamiseksi, ryhtyy toimenpiteisiin pitäjän aineellisen ja henkisen kulttuurin perinteiden säilyttämiseksi ja niiden tunnetuksi tekemiseksi, järjestää juhlia, näyttelyjä, kokouksia ja esitelmätilaisuuksia, asettuu yhteistoimintaan toisten yhdistysten kanssa sikäli kuin ne edistävät seuran tarkoitusta, harjoittaa julkaisutoimintaa sekä kokoaa varoja yleisellä varainkeräyksellä sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja lain sallimissa rajoissa ja hankkii näitä toimintoja varten asianmukaiset luvat. Seura voi julkaista kotiseutulehteä. 

4. §. Seuran varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki sen tarkoitusperiä harrastavat henkilöt ja kannatusjäseniksi oikeuskelpoiset yhteisöt, jotka hyväksyvät seuran säännöt ja jotka seuran johtokunta hyväksyy. Johtokunta voi myös erottaa jäsenen, joka laiminlyö jäsenmaksun suorittamisen tai toimii sen tarkoitusperiä vastaan. 

5. §. Seuran kunniajäseneksi voi vuosikokous johtokunnan ehdotuksesta kutsua henkilöitä, jotka ovat erikoisen ansiokkaasti toimineet sen tarkoitusperien hyväksi. 

6. §. Varsinaiset ja kannatusjäsenet suorittavat seuralle vuosikokouksen määräämän vuotuisen tai ainaisjäsenmaksun. 

7. §. Seuran asioista päättää vuosikokous ja ylimääräiset kokoukset sekä sen asioita hoitaa seuran hallituksena johtokunta, jonka jäsenet valitsee vuosikokous. Johtokunnan jäsenten toimikausi on kolme vuotta. Johtokunnan toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Vuosikokous voi päättää neuvottelukunnan asettamisesta neuvoa-antavana elimenä valmistamaan seuran kokoukselle esitettäviä kysymyksiä. 

8. §. Seuran jäsenet voivat liittyä rekisteröimättömiksi kerhoiksi, joiden tarkoituksena on epäitsenäisinä edistää seuran toimintaa. Kerhot asettavat tarpeelliset toimihenkilöt tehtäviensä suorittamista varten. Kerhojen toiminnan aloittamisesta ja niiden toimihenkilöistä on viipymättä kirjallisesti ilmoitettava johtokunnalle. 

9. §. Seuran esimiehenä toimii johtokunnan puheenjohtaja. Hänen estyneenä ollessaan hoitaa esimiehen tehtäviä johtokunnan varapuheenjohtaja. Esimiehen tehtävänä on toimia seuran kokousten ja johtokunnan puheenjohtajana, kutsua johtokunta kokoukseen tarpeen mukaan tai johtokunnan päätöksestä, valvoa seuran etuja ja johtaa sen toimintaa seuran kokousten ja johtokunnan päätösten mukaan. 

10. §. Seuran johtokuntaan kuuluu yhdeksän jäsentä, joista vuosittain eroaa kolme, kahtena ensimmäisenä vuotena arvan perusteella ja sen jälkeen vuoron mukaan. 

11. §. Johtokunta valitsee keskuudestaan vuodeksi kerrallaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Johtokunta on päätösvaltainen vähintään puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan sekä neljän jäsenen läsnä ollessa. Johtokunnan kokoukseen voidaan osallistua johtokunnan niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yksittäisten asioiden päättämiseksi voidaan järjestää myös sähköpostikokous. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. 

12. §. Johtokunta ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan seuralle sihteerin ja rahastonhoitajan, määrää heidän palkkionsa sekä ohjaa ja valvoo heidän toimiaan sekä on oikeutettu asettamaan toimintaansa varten 3-5 jäsentä käsittävän työvaliokunnan sekä erityisiä tehtäviä varten tarvittaessa toimi- ja valiokuntia. Johtokunta voi valita keskuudestaan tai ulkopuolelta tiedottajan. Sihteerin tehtävänä on pitää pöytäkirjaa johtokunnan kokouksissa, hoitaa johtokunnan puolesta seuran jäsenluetteloa ja arkistoa, valmistaa johtokunnalle vuosikertomus- ja toimintasuunnitelmaehdotukset sekä suorittaa muut näiden sääntöjen ja johtokunnan tai vuosikokouksen määräämät tehtävät. Rahastonhoitajan tehtävänä on hoitaa seuran rahavaroja ja muuta omaisuutta, periä ja vastaanottaa seuran jäsenmaksut, valmistaa tilinpäätös- ja talousarvioehdotukset johtokunnalle sekä suorittaa muut johtokunnan määräämät tehtävät. Sihteerin ja rahastonhoitajan tehtävät voidaan myös yhdistää. 

13. §. Johtokunnan tehtävänä on sen lisäksi, mitä 12 §:ssä säädetään: 1. esittää vuosikokoukselle vuosikertomus ja tilit edelliseltä kalenterivuodelta; 2. valmistaa vuosikokoukselle hyväksyttäväksi toimintasuunnitelma alkavaa toimikautta ja talousarvio seuraavaa tilikautta varten. 3. määrätä seuran vuosikokouksen aika ja paikka huomioonottaen, mitä siitä 15 §:ssä säädetään, sekä valmistaa vuosikokouksen ohjelma ja työjärjestys; 4. kutsua seuran jäsenet vuosikokoukseen sekä ylimääräiseen kokoukseen, milloin tärkeät asiat tekevät sen tarpeelliseksi tai milloin vähintään 1/5 jäsenistä sitä kirjallisesti pyytää, käsittelemään ilmoituksessa mainittuja asioita, 5. jättää seuran tilit ja toimintakertomus viimeistään neljä viikkoa ennen vuosikokousta tilintarkastajille, joiden tulee palauttaa ne viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta, 6. toimeenpanna seuran vuosikokouksen ja ylimääräisten kokousten päätökset, 7. valmistella neuvottelukunnan kokouksen ohjelma ja työjärjestys neuvottelukunnan puheenjohtajan kanssa, 8. käsitellä 4. ja 5 §§:ssä mainitut asiat, 9. tehdä aloitteita 2. ja 3 §§:ssä mainittujen tarkoitusten ja tehtävien hoitamiseksi. 

14. §. 7.§:ssä mainittu neuvottelukunta kokoontuu puheenjohtajan kutsusta käsittelemään johtokunnan tai seuran jäsenten esittämiä seuran tarkoituksen toteuttamista koskevia kysymyksiä antaakseen niistä lausuntonsa seuran johtokunnalle. Neuvottelukuntaan kuuluu johtokunnan lisäksi kymmenen vuosikokouksessa valittua jäsentä. Neuvottelukunnan puheenjohtaja valitaan seuran vuosikokouksessa. Ehdotukset neuvottelukunnan käsiteltäväksi tarkoitetuista asioista on esitettävä neuvottelukunnan puheenjohtajalle tai seuran johtokunnalle. Neuvottelukunta valitsee kokousta varten puheenjohtajan ja sihteerinä toimii seuran sihteeri. 

15. §. Seuran vuosikokous pidetään huhtikuun loppuun mennessä. Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 1. esitetään johtokunnan laatima vuosikertomus 2. esitetään tilit edelliseltä kalenterivuodelta ja tilintarkastajien tarkastuskertomus lausuntoineen, 3. päätetään tilien hyväksymisestä, tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille, 4. toimitetaan johtokunnan jäsenten vaali, 5. valitaan tilintarkastaja tai toiminnantarkastaja sekä heille varahenkilöt, 6. hyväksytään toimintasuunnitelma alkavaa toimikautta ja talousarvio seuraavaa tilivuotta varten, 7. määrätään jäsenmaksun suuruus, 8. päätetään neuvottelukunnan asettamisesta ja valitaan siihen jäsenet huomioonottaen, mitä siitä 14 §:ssä säädetään, 9. päätetään muista johtokunnan tekemistä ehdotuksista 

16. §. Seuran kokouksissa on jokaisella varsinaisella ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannatusjäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Kukaan ei saa äänestää toisen jäsenen puolesta. Äänten mennessä tasan äänestyksessä ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa, joissa arpa ratkaisee. Vaalit toimitetaan suljetuin lipuin, jos joku kokouksen äänivaltaisista jäsenistä sitä pyytää. 

17. §. Seuran vuosikokouksista ilmoitetaan jäsenille postitetuilla kirjeillä, sähköpostilla, tekstiviestillä tai jossain yhdistyksen toimialueella ilmestyvässä lehdessä vähintään viikkoa ennen kokousta. Ilmoitukset ylimääräisistä kokouksista sekä muut tiedonannot toimitetaan jäsenille samalla tavalla. Kokouskutsuissa on otettava huomioon yhdistyslain määräykset. 

18. §. Seuran nimenkirjoitusoikeus on johtokunnan puheenjohtajalla ja sihteerillä yhdessä tai jommallakummalla yhdessä varapuheenjohtajan kanssa. 

19. §. Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. 

20. §. Muutokset näihin sääntöihin tai päätös seuran purkamisesta voidaan tehdä seuran kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai seuran purkamisesta. 

21. §. Jos seura purkautuu, annetaan sen varat yleisen kokouksen hyväksymälle yhteisölle tai yhdistykselle käytettäväksi sen tarkoitusperiä edistävään tarkoitukseen.